Stefan Muller loodste als interim-coach O.S.S.'20 naar de subtop van de Derde Divisie.
Stefan Muller loodste als interim-coach O.S.S.'20 naar de subtop van de Derde Divisie. Foto: Mark Pouwels
column

‘Als ik Sjors Ultee was, belde ik Stefan Muller om te polsen als assistent’

Overige sport 2.147 keer gelezen

Afgelopen week werd bekend dat Maurice Verbunt is genomineerd voor een VVON Award, de officieuze prijs voor trainer van het jaar. Deze nominatie ging voorbij aan Stefan Muller. Natuurlijk schrijft Verbunt op dit moment geschiedenis met Blauw Geel’38/JUMBO (en is die nominatie hem van harte gegund), maar in zekere zin is de prestatie die Muller levert met O.S.S.’20, bijna net zo historisch. 

Ik had het Muller enorm gegund: een officiële blijk van erkenning voor hetgeen de oefenmeester uit Lent al maandenlang presteert aan De Rusheuvel. Want ga er maar eens aanstaan: instappen bij een spelersgroep die volledig door je voorganger (Roy de Haan) is samengesteld. Zestien vreemdelingen zonder band met de club waar ze ‘onder contract’ staan en een oefenmeester waarvan ze nooit hadden gedacht dat het hun trainer zou worden toen ze afgelopen zomer hun ja-woord gaven aan O.S.S.’20. Muller behaalde na zijn aanstelling op 1 oktober 2023 maar liefst 26 punten in veertien wedstrijden met zijn ploeg en loodste daarmee de Ossenaren van de degradatiezone naar de subtop van de Derde Divisie. 

Muller hield de groep bij elkaar toen bekend werd dat O.S.S.20 zich na dit seizoen terugtrekt uit de Derde Divisie. Waar zeker ‘broodvoetballers’ normaliter de weg van de minste weerstand gekozen zouden hebben, hield Muller zijn spelergroep juist intact en maakte hen duidelijk dat jezelf positief profileren, juist als niemand iets van je verwacht, je extra interessant maakt voor andere clubs die op zoek zijn naar versterkingen voor het seizoen dat volgt. Muller hield woord. De spelers van O.S.S.’20 pakten punten, spelen regelmatig prima voetbal en dus waaieren velen van hen volgende maand via de voordeur uit naar mooie clubs in (de top van) het regionale amateurvoetbal.

Muller zit voor het seizoen 2024-2025 zelf nog altijd zonder club. Het nieuws dat O.S.S.’20 zich uit de Derde Divisie zou gaan terugtrekken, kwam voor hem te laat (eind januari) naar buiten. De trainerscarrousel draaide op dat moment al niet meer: topamateurclubs hadden verlengd of een nieuwe hoofdcoach aangesteld. “Ach, anders maar een jaartje niks of desnoods weer als interim-trainer aan de slag volgend jaar. Dat ligt me wel”, zei Muller nuchter toen ik hem hierover sprak voor Kliksport. 

Muller heeft bewezen uitstekend overweg te kunnen met talenten, een eenheid te smeden van een vreemdelingenlegioen en het maximale te halen uit een spelersgroep die feitelijk nergens meer voor speelt

Maar er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid. Sjors Ultee begint komende zomer als hoofdtrainer bij TOP Oss. De oud-trainer van Fortuna Sittard en Cambuur Leeuwarden neemt doorgaans Rob Alflen mee als zijn assistent. Maar als ik Sjors was, waagde ik er eens een telefoontje aan naar Lent. Muller heeft bewezen uitstekend overweg te kunnen met jonge talenten, een eenheid te smeden van een vreemdelingenlegioen en het maximale te halen uit een spelersgroep die feitelijk nergens voor speelt. Bovendien is Muller bekend met de Osse wedstrijdmentaliteit van hard werken en lef tonen, ongeacht de tegenstander.

Voor Stefan Muller resteren nog vier wedstrijden met O.S.S.’20, dat eigenlijk nog één keer zal moeten winnen om zeker te zijn van direct lijfsbehoud. Dan heeft Muller een wereldprestatie geleverd die door zowel het landelijke als regionale journaille waarschijnlijk niet als ‘geschiedschrijving’ of ‘nominatiewaardig’ zal worden beoordeeld. Maar echte kenners weten wel beter.

Martijn Schwillens
Kliksport/Weekblad Regio Oss

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant