Abdis zuster Rebecca Braun osc en wethouder Sidney van den Bergh.
Abdis zuster Rebecca Braun osc en wethouder Sidney van den Bergh.

Zusters Clarissen verduurzamen klooster met lening van de gemeente

Algemeen 1.631 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss leent 275.000 euro aan de zusters Clarissen om het klooster in Megen te verduurzamen. De zusters gaan het bedrag in de komende 20 jaar terugbetalen in de vorm van meerdere maatschappelijke tegenprestaties. De zusters wonen al sinds 1721 in Megen en willen daar graag nog jaren blijven. Daarom hebben ze de afgelopen tijd gewerkt aan een toekomstplan.

Onder de noemer van ‘Bouwen aan een duurzaam Clarissenleven’ willen ze onder meer het klooster energiezuiniger maken. Ook willen ze het aantal gastenkamers uitbreiden van acht naar twaalf, om daarmee aantrekkelijker te worden voor groepen gasten. 

Dankbaar
Abdis zuster Rebecca Braun osc: “Wij zijn de gemeente Oss dankbaar voor hun bijdrage aan het project. Door dit project wordt het ons mogelijk gemaakt om ons leven van gebed voort te zetten op deze dierbare plek. Vanuit de spiritualiteit van Clara en Franciscus leveren wij graag onze bijdrage aan de maatschappij door mensen hier ruimte te blijven bieden om stilte, zin en verbondenheid te ervaren.”

‘Terugbetalen’
De gemeentelijke lening bestaat uit een bedrag van 275.000 euro. De Clarissen betalen dit bedrag de komende twintig jaar terug. Dat doen ze in de vorm van een aantal maatschappelijke tegenprestaties. Zo gaan de zusters educatie bieden op het gebied van duurzaamheid en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er terecht voor een werkervaringsplaats. Ook krijgen mensen in nood, die op zoek zijn naar een periode van sabbat de mogelijkheid om in het klooster tot rust te komen. 

Klooster behouden
Wethouder Sidney van den Bergh: “Het is mooi dat we dit prachtige klooster voor onze gemeenschap kunnen behouden.” Belangrijke meerwaarde daarbij is volgens de wethouder dat dit cultureel erfgoed hiermee ook een eigentijdse invulling krijgt en bijdraagt aan opgaven waar de gemeente voor staat. “Denk aan educatieve projecten en het verkleinen van de afstand tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt.”

Financiering
De twee partijen tekenden op donderdag 25 april de overeenkomst voor de lening. Met het geleende bedrag kunnen de zusters een deel van de kosten dekken. Een deel van het project bekostigen ze met eigen geld. Daarnaast willen de Clarissen het project financieren met bijdragen en subsidies van onder meer de koepelorganisatie KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen), provincie en Europa. Ook hebben ze met succes een crowdfunding-actie gehouden.

Planning
Het project bevindt zich op dit moment in de ontwerpfase. Zo werkt de architect aan ontwerptekeningen en worden er diverse onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied van akoestiek en flora en fauna. Verwachting is dat deze zomer een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant