Studenten archeologie uit Leiden aan het werk bij de Fieldschool in Oss. 'Eindelijk het echte werk, na de boeken.'
Studenten archeologie uit Leiden aan het werk bij de Fieldschool in Oss. 'Eindelijk het echte werk, na de boeken.' Foto: Marie-France van Oorsouw, Weleer erfgoedcommunicatie

Studenten uit Leiden leren het vak in Oss

Historie 758 keer gelezen

OSS | Dit jaar wordt de 50-jarige samenwerking gevierd tussen de gemeente Oss en de Universiteit Leiden. Ter ere van dit jubileum staat er in 2024 elke maand een artikel in Weekblad Regio Oss over de bijzondere archeologie van Oss.

Langs de Gewandeweg in Oss wordt momenteel druk gegraven. Arjan Louwen, docent aan de Faculteit der Archeologie van Leiden, vertelt: “We zijn met een leuke club van 111 eerstejaars studenten archeologie. Ze komen in drie groepen een aantal weken naar Oss voor de Fieldschool. Dit is voor hen de eerste keer dat ze in het veld staan om op te graven.” Waarom komt Leiden nou juist naar Oss? ”Oss is een mooie leerschool. Het is een soort instapopgraving. Hier is het redelijk makkelijk graven en de sporen die je vindt, zijn duidelijk. En er is heel veel te vinden. Ik ben sinds 2017 betrokken bij de Fieldschool. Eerst was dit bij de Horzak en nu al een aantal jaar aan de Gewandeweg. Tussendoor was het één keer in Leiden. Maar we wilden gauw weer terug naar Oss. Oss speelt een belangrijke rol in ons onderwijs, het is echt een opleidingsplek voor ons. Alle eerstejaars leren hier opgraven. Het sluit aan in een traditie, heel veel archeologen hebben hier hun eerste veldervaring opgedaan. En omdat in Oss zoveel is opgegraven, krijg je een steeds beter beeld van het leven in de prehistorie. Alles wat je vindt, is onderdeel van een groter verhaal. Dit grootschalige en langdurige onderzoek is bijzonder, het is uniek in Nederland en in Europa.”

De Leidse studenten hebben al mooie vondsten gedaan. “Er zijn veel sporen uit de bronstijd. Dat komt omdat we hier ten noorden van Oss op de overgang zitten van zand naar klei. De boeren zochten die grens op. Ze woonden droog op het zand en het vee kon op de vruchtbare kleigrond grazen. De resten uit de bronstijd zitten maar een centimeter of 40 onder je voeten.”

En wat vindt Leiden van Oss? Arjan is heel positief: “Het is altijd weer een warm bad als ik in Oss kom. Ossenaren zijn hartelijke mensen, met het hart op de tong. Ze zijn geïnteresseerd en maken graag een praatje.” Een van de studenten vult aan: “Mijn opa en oma wonen in Oss, dus ik had wel een idee van de archeologie hier. Het is hard werken, maar leuk om in het echt te zien wat we in Leiden geleerd hebben.”

Open dag Fieldschool op 4 mei
Op zaterdag 4 mei is er van 10 tot 16 uur een open dag bij de Fieldschool aan de Gewandeweg. Hier kun je bekijken hoe een opgraving eruit ziet en hoe een archeoloog te werk gaat. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Ook kun je zelf mee graven (aanmelden, beperkt aantal plekken). Meer informatie over de Open dag Fieldschool 2024 vind je op www.trefhetinoss.nl.

Sporen in het zand.
Mensen kunnen op 4 mei meegraven tijdens de open dag van de Fieldschool. Foto uit 2022
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant